Privat bild

Pernilla Oljelund

Pernilla Oljelund är född 1962, som nummer två av sju syskon. Hon har pluggat litteraturvetenskap, informationskunskap och statsvetenskap vid Stockholms universitet och är sedan 1994 frilansande författare på heltid. Hon är främst verksam som manusförfattare för TV och film – och har för barn bland annat skrivit manus till julkalendrarna ”Pelle Svanslös”, ”Kaspar i Nudådalen” och ”Höjdarna” samt thrillern ”Det brinner” (efter Laura Trenters bok), som nominerades till en internationell Emmy som bästa dramaserie för barn.

Pernilla debuterade som barn- och ungdomsboksförfattare 1999, och hennes populära och uppskattade böcker om nagelbitande, tankfulla Cornelia Karlsson, 13 år, har sedan dess hunnit bli tre till antalet. De har översatts till en rad språk.

Pernillas bok ”Elfrid och Milas riktiga jul” – är en komisk saga med allvarlig botten, om barn till ensamföräldrars sätt att hantera svartsjuka. Från början en bokidé som samtidigt blev Sveriges Televisions julkalender 2007. Manus till julkalendern skrev Pernilla tillsammans med Hans Rosenfeldt. Boken fick en uppföljare i ”Elfrid och Leos bästaste jul”.