Porträtt av: Camilla Gewing-Stålhane

Malin Stehn

Jag föddes samma år som människan tog sina första steg på månen, det vill säga 1969.

Själv tog jag mina första steg i Boden. Det beror på att mina föräldrar, som härstammar från sydvästra Sverige, fick för sig att de ville testa hur det var att bo i Norrland.

När jag var ungefär tre år flyttade vi söderut och hamnade i Katrineholm. Där gick jag i skolan, skrev noveller, musikrecensioner, dikter, låttexter och spelade i ett tjejband.

Jag skulle nämligen bli popstjärna.

I ungefär tjugo år ägnade jag större delen av min fritid åt popstjärnedrömmen. Jag flyttade till Lund och började studera, men skulle fortfarande bli popstjärna. Jag flyttade till Malmö, blev klar med min utbildning och fick jobb på bokförlag – hela tiden med en enda tanke i huvudet: ”Det är musiken som är min grej.”

Och jag fick faktiskt spela in en skiva! 1997 släppte bandet som jag var med i en skiva i Japan. Men skivbolaget gick i konkurs och vi i bandet blev osams om vilken musik vi egentligen skulle spela. Någonstans där började jag också inse att jag aldrig skulle bli någon popstjärna …

I tio år arbetade jag på bokförlag. Och nästan hela tiden jobbade jag med barnböcker. Det var hur kul som helst. Tänk att få läsa en massa bra böcker och dessutom få betalt för det!

Jobbet som förlagsredaktör innebar också att jag skrev en hel del. Jag skrev artiklar till medlemstidningar, texter till faktaböcker, baksidestexter … Och så en dag bestämde jag mig för att prova att skriva en bok.

Valet av ämne var givet: boken skulle handla om en tjej som drömmer om att bli popstjärna. Det blev sex böcker om Matilda och hennes kompisar i bandet Starlight. Och sen blev det hästböcker och böcker om fotboll av bara farten. Hästböcker för att jag bor i en by med fler hästar än människor och fotbollsböcker för att min son har lärt mig att uppskatta sporten.

2006 började jag frilansa på heltid. Den första tiden jobbade jag en hel del med korrekturläsning och redigering, men numera ägnar jag nästan all min arbetstid åt att skriva böcker. Det känns otroligt lyxigt!

Jag bor i ett hundra år gammalt hus utanför Malmö tillsammans med min man, mina två barn, en knasig katt och ett gäng akvariefiskar. Min katt bloggar, förresten! Kolla gärna in Morris blogg på www.malinstehn.se.

Nu kan du även se mig trixa, kolla in filmen på YouTube och hör mig berätta mer om Lundeby IK-serien.