Charlotte Cederlund

Porträtt av: Niklas Herrström

Charlotte Cederlund

Jag drömde om att bli författare redan som nioåring och skrev mig igenom hela grundskolan. Mitt liv var mina berättelser, de som handlade om pirater, mäktiga gudar och stora äventyr. Men jag har alltid varit lite tudelad. Å ena sidan en kreativ berättare, å andra sidan tekniskt duktig med ett stort intresse för matematik. Så det var egentligen inte konstigt att författardrömmen fick ge vika för ingenjörsdrömmen när det var dags att välja framtid.

Jag vet egentligen inte varför jag valde att bli just brandingenjör. Kanske var det slumpen, kanske var det den utbildning som lät häftigast i utbildningskatalogen. Eller så berodde det på stallbranden jag såg när jag var tolv. Jag kan fortfarande minnas den nattsvarta röken och flammorna som sträckte sig vilda upp mot himlen. Och jag minns hur fort det gick, på bara några minuter hade de enstaka flammorna blivit till ett enormt eldhav som tog tre hästars liv. Det var efter stallbranden som jag förstod hur farlig eld faktiskt är och att det krävs förebyggande arbete för att hålla den borta. Precis den sorts förebyggande arbete som jag jobbar med idag.

Lyckligtvis fanns det utrymme för två drömyrken i mitt liv och 2016 debuterade jag med ungdomsromanen Middagsmörker, en fantasyberättelse med rötterna i den samiska mytologin. Att debutera blev förlösande för mig. Idéer som tidigare stockat sig i min hjärna fick nu fritt spelrum och plötsligt ville jag skriva om allt; om krafter, om rädslor, om ensamhet – och om eld.

Jag älskar att skriva för barn och unga, älskar hur det utmanar mitt skrivande. För unga läsare accepterar inte dåliga böcker, de fortsätter inte läsa när det blir tråkig. Och det ställer stora krav på mig som författare.

Att få knyta ihop mina två yrken i faktaboken Det brinner! har känts både roligt och viktigt. Barn tycker ofta att eld är spännande och fascinerande. Man vill hjälpa till att tända ljusen och man vill leka med tändstickor. Men oftast förstår man inte att leken kan få konsekvenser och att de konsekvenserna kan bli förödande.

Stallbranden, då när jag var tolv, var faktiskt resultatet av just en lek. Några pojkar hade lekt med ett stearinljus i en koja i halmladan. Ljuset välte och halmen tog fyr men släcktes snabbt med vatten. Men eld i halm är lömskt, det kan ligga och pyra i timmar innan det tar fyr igen. Och det var precis det som hände när hästarna brann inne.

Jag har skrivit Det brinner! till de killarna, och till alla de killar och tjejer som kommit efter. De som gillar eld men som också måste få en chans att gilla brandskydd lika mycket.