Porträtt av: Johannes Bergil

Björn Petersson

I somras stod jag vid Storforsen och tittade på de tiotusentals liter vatten som varje sekund dundrade förbi. Ett muller som var så vackert, krusande och lent.

Jag började tänka på om jag någonsin kunde skriva en melodi som var lika mäktig och tillfredställande som det jag upplevde. Svaret jag kom fram till var ”nej, det kommer du aldrig att lyckas med”.

Naturens kraft och storhet är för mig magisk. Jag vill förstå den, för hur kan något som pågår runt om mig hela tiden ge mig en så intensiv kulturell upplevelse?

Jag förstår varför människor genom historien har hittat på sagor och berättelser för att förklara varför skogen har en sådan dragningskraft och varför vi ska akta oss för Näcken. När naturen ger mig en magisk upplevelse så är det så mycket lättare för mig att förstå det genom sagor, sånger och tavlor än genom någon vetenskaplig text.

Edith Södergran skriver i sin dikt Syster, min syster

Du satte dig ensam bland träden,

men bäcken teg för dig,

fåglarna sjöngo icke mer.

Dikten handlar om någon som förlorat sin livsglädje. Att förklara det genom att säga att naturen tystnar är otroligt starkt för mig. Ett så komplicerat ämne som en människas livsglädje blir greppbart för mig genom att Södergran jämför det med naturen.

Min och Linnéa Kryléns bok Molnens melodi är en tonsatt bilderbok om en flicka och en fjällräv som går runt på fjället. De ser på moln och upplever olika naturfenomen som soluppgång, vind, åska och vattenpölar. Varje uppslag har en tillhörande låt som det är tänkt att du ska lyssna på när du läser.

Naturen är magisk och konst kan vara det. Jag hoppas att du upplever det vi skapat minst en tusendel så starkt som jag upplevde Storforsen i somras, då är jag nöjd.