Michael Schneider

Ladda hem högupplöst bild »

 • Som nybliven morfar till Julian och pappa till fyra barn är jag jätteglad att Opal tog till sig Varulvsnatt. Att den kom ut i ”BÖRJA LÄSA”-serien samtidigt som min yngste grabb Tage började första klass är extra roligt!

  Jag föddes i Uppsala 1963 av en svensk mamma och en schweizisk pappa. Efter att som bebis flyttat till Zürich kunde jag ha blivit schweizare på riktigt, men eftersom min pappa året därpå blev datachef vid Uppsala universitet blev jag i stället svensk med schweiziskt pass.

  Mamma, som var sjukgymnast, var ofta hemma med mig och mina två bröder under de tidiga åren. Det här var ju före dagis-eran. För det mesta satt jag och ritade om dagarna. Mamma brukade säga ”Nu får du gå ut och leka med de andra barnen!”. Utanför fönstret kunde jag se hur kompisarna stormade runt. Men jag behövde vara för mig själv ibland och rita. Ändå var min tonårsdröm att bli arkeolog. När jag började undersöka den möjligheten i slutet av gymnasiet förde ett bananskal in mig på en helt annan bana - reklamens.

  Jag började som lärling och reklamtecknare hos ett frilansgäng i Stockholm och reklam verkade bli mitt öde. Jag fördjupade mig och läste marknadsekonomi på RMI-Berghs. På den skolan fanns också en utbildning i scriptwriting. När jag smög runt ”scripts” klassrum och fick se hur manuskripten återgavs som storyboards förstod jag att det där måste jag hålla på med! Så jag läste scriptwriting och arbetade som storyboard-tecknare för reklamfilm tillika idétecknare för information i femton år tills min fru Petra sa ”Borde inte du bli arkeolog? Du pratar ju inte om något annat!”. Jag menade att det nog var försent men läste i alla fall in en masterexamen i arkeologi vid Stockholms universitet.

  Livet kan bli spretigt när man har många intressen men också underbart omväxlande! Jag tecknar och skriver framför allt under vinterhalvåret och undersöker fornlämningar under sommarhalvåret. Mellan projekten rycker jag in som lärarvikarie i en skola. Småbarnsförälder har jag varit non-stop sedan 1993. Lika länge har jag läst sagor för Gustav, Emma, Lydia och Tage. Så småningom mognade tiden för att skapa egna bildberättelser!

  ©Fotograf: Petra Schneider


 • Titlar av Michael Schneider utgivna på Opal bokförlag:
Varulvsnatt »