Linda Ulvaeus

Ladda hem högupplöst bild »

 • Fotograf: privat foto

   

  Jag heter Linda Ulvaeus. Jag är skådespelare i grunden, gick ut teaterhögskolan i Stockholm 2003. Jag är just också en helt onormal liten stor person som tycker om att rimma och versa. Ofta drömmer jag i versmått.

  Jag älskar att läsa! Jag vet att det är viktigt … På så sätt så ligger skrivandet precis vid sidan av att skådespela. Man finner vägar, måste ta ställning, och får vara, viket är så befriande i ett samhälle som går ut på att göra rätt, eller åtminstone att inte göra fel. Jag tror att jag gått ifrån att skriva ”av” mig till att skriva ”ur” mig.

  När jag bär på barn i magen blir jag alltid så inspirerad till livet och får så mycket lustigt för mig. Då det, i skådespelaryrket, är rätt svårt att arbeta med en växande, och senare enorm mage i vädret , så gavs det tid för att sätta liv till en önskan som jag haft länge. Jag ville skriva barnböcker! När min andra dotter låg i magen satte jag igång. Det resulterade slutligen i fyra böcker om Leja Li och hennes äventyr. Jag hade nog aldrig riktigt tänkt eller vågat drömma om att böckerna skulle nå över tröskeln, men bara några dagar innan mitt tredje barn kom till världen blev jag också med förlag!

  På vägen har jag haft många ljuvliga personer med mig;

  Dels illustratören Johanna Lundqvist. Hon fanns där i sin lilla butik i Båstad en ljum sommardag, och jag blev så förtjust i hennes figurer när jag passerade utanför, så jag kände att jag var tvungen att fråga om hon kunde tänka sig att ge ”Leja Li ett ansikte”. Det ville hon.

  Dels Suzanne Reuter som gav Leja Li böckerna ”röst”. Hon gav böckerna liv med sin härliga berättarröst som kommer att finnas på skivor längst bak i böckerna.

  Sen är det ju min familj som lyssnat och lyssnat och givit mig funderingar och perspektiv.

  Jag har en vision om att kunna sno lite uppmärksamhet från barn som så snabbt blir stora. Bara flika in och säga att en pojke får vara en pojke med generad kind liksom en flicka får vara flicka i rinken. Alla är vi inte vad som förväntas av oss, är inte det härligt!

  Min önskan nu är att Leja li får komma hem till många barn som, tillsammans med sina föräldrar, fnissar under godnattsagestunden. Kanske att bilresan gör boksidorna nötta och att många frågor väcks.

  Det vill jag, för jag tror att det är enormt viktigt att vi läser med och för våra barn, en stund, en liten bit av ett liv.


 • Titlar av Linda Ulvaeus utgivna på Opal bokförlag:
Leja li och busbullen »
Leja li, pappan och fisken »
Leja li och tandfén »