Kerstin Erlandsson-Svevar

Ladda hem högupplöst bild »

 • Kerstin Erlandsson-Svevar är född 1950 och uppväxt i Hosjö, en by utanför Falun. Hon studerade till lärare i svenska och tyska vid Stockholms universitet och arbetade i tjugo år som lärare på högstadiet, gymnasiet och komvux i Bollnäs. Numera är hon ansvarig för en treårig skrivarlinje vid Bollnäs folkhögskola.

  Kerstin Erlandsson-Svevar debuterade som författare 1993 med ”Bortom bergen bortom haven”. Det är en ungdomsbok som handlar om elvaårige Daniel. Han får följa med överguden Oden till Asgård och upplever där märkliga saker bland gudar, gudinnor, jättar och monster. En fortsättning kom 2001 och heter ”Eldprov”. Där hamnar Daniel i nya äventyr och på en farofylld färd bär det av till jättarnas land. I flera efterföljande böcker ("Son av Midgård, dotter av Asgård", "I korpens öga", "Vargskugga" och "Jättarnas hämnd") får Daniel uppleva många spännande äventyr, nu tillsammans med asaguden Tors dotter. De måste övervinna sin egen rädsla och tvingas kämpa bland annat mot den ondskefulle Loke och den fruktade Fenrisulven som kommit lös.

  Musiksagan ”David och pärlan” (tillsammans med Lasse Pettersson) blev inledningen till att Kerstin E-S i tio års tid skrev musikteater, som satts upp i olika sammanhang, bland annat av två teatergrupper som hon själv varit med om att starta.

  Kerstin Erlandsson-Svevar har också skrivit ett fyrtiotal läroböcker i svenska och flera skönlitterära ungdomsböcker som kan användas som en kombination av lästräning och upplevelseläsning.

   

  © Fotograf: Iréne Hynes


 • Titlar av Kerstin Erlandsson-Svevar utgivna på Opal bokförlag:
Eldprov »
Son av Midgård, dotter av Asgård »
I korpens öga »
Vargskugga »
Jättarnas hämnd »