Jesper Nordqvist

Ladda hem högupplöst bild »

  • ”Hej, vi vill att du gör en bok åt oss, du får välja ämne själv. Skulle det vara ok?” var vad förläggaren sade när han ringde upp mig en tidig morgon. Vad svarar man på det? ”Ja, jo, okej”, typ. Lägligt nog hade jag precis börjat på ett projekt som jag verkligen ville göra, och efter lite överläggningar under bokmässan blev det klart att jag skulle skulle producera min första kompletta seriebok, TANKS. 150-160 seriesidor på ungefär ett år, skulle det gå?

    Jag har tidigare arbetat med en serie på min hemsida, Mondo Mecho. Drygt 100 sidor under två års tid, men även en del andra projekt. Jag tecknar i en stil mest inspirerad från den japanska seriekulturen, men tar även en del inspiration från andra håll. En dag för cirka fem år sen kom jag mer eller mindre oförhappandes över Masamune Shirows serier, och det blev starten på det som nu är mitt karriärsval, serietecknande. Sporrad av hans fantastiska teckningar och berättelser i Appleseed, Dominion och Ghost In The Shell började jag utveckla mitt tecknande för att en gång kunna knäcka den rackaren. Jag har fortfarande långt att gå, men det börjar väl arta sig någorlunda.

    TANKS utspelar sig kanske på Jorden, kanske i framtiden, i en värld som har genomgått ett stort krig mot Ogrerna, en sorts muskliga monster som plötsligt blev vildsinta och attackerade människorna. 20 år senare utgår en liten stridsvagnspatrull från staden Holstia i norr för att finna en ny vattenrenare till det efter kriget förorenade vattnet, en teknologi som har gått förlorad. Minipansarvagnar är mänsklighetens främsta vapen i dessa tider, de är snabba, kraftfulla och rörliga, och kan bjuda upp till hård kamp mot Ogrernas anfall. Besättningen är fyra unga hopp, stadens speciellt utsedda och utsända räddare. De har en lång färd framför sig, som kommer ta dem över flera länder och utsätta dem för svåra prövningar.

    Allt detta på 150 sidor. Det blir full fart.

     


  • Titlar av Jesper Nordqvist utgivna på Opal bokförlag:
Tanks »
Tanks 2 »
Folk och väsen i skog och rymd »