Fideli Sundqvist

Ladda hem högupplöst bild »

 • Fotograf: Richard Feldéus

   

  Jag växte upp i Uppsala, där min mamma arbetade som konstnär och keramiker. Redan som barn satte hon papper och penna i mina händer. Men det var först under gymnasietiden som jag verkligen började fascineras av bilder. Jag var då intresserad av musik och älskade skivomslag. Ett omslag väckte mitt intresse för linoleumsnitt. Jag började skära i linoleum som en galning och gjorde illustrationer till musik som jag tyckte om. Resultatet av detta blev mina första utställningar på några caféer i Uppsala. Under den tiden blev jag även intresserad av barn- och bilderböcker. Många av dem hade jag redan mött i min barndom, till exempel Muminböckerna, Lille prinsen, Barbro Lindgrens böcker, liksom Anna Höglunds suggestiva bildvärld.

   

  Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att studera på Nyckelviksskolan och sedan vidare till Konstfacks utbildning för Grafisk design & Illustration. Där går jag just nu mitt tredje och sista år. Under förra hösten hade vi en barnbokskurs med underbara och inspirerande lärare och gästföreläsare. Under det egna arbetet väcktes idén om boken Birre, var är du? Så i våras när Opal utlyste en barnbokstävling blev jag väldigt sugen på att förverkliga mina idéer. Jag började skissa, måla och skriva manus. Boken Birre, var är du? kom att bli en av de två vinnarna i tävlingen. Nu i somras omarbetade jag materialet, jobbade vidare med texten och bilderna. Birre, var är du? handlar om den lilla hundvalpen som springer bort i skogen, där han upplever en rad äventyr. Han är först förtjust men känner sig efterhand både ensam och rädd. Bilderna är målade i akryl och illustrationerna täcker hela uppslagen. Det har varit inspirerande att jobba med detta projekt. Att det kom att handla om en liten valp kändes naturligt, då jag som barn lyckades tjata till mig en liten hund som jag kom att älska över allt annat. Jag tycker att det är kul att rita små hundar i olika situationer, skrämda som glada. Genom att utgå från hundar går det ganska enkelt att förmedla både sorgliga och humoristiska situationer. När jag jobbar med barn som målgrupp, tänker jag ganska mycket på hur jag själv var när jag var liten, och egentligen är det ganska lika saker som tar i hjärtat nu som då, varåt ens blick dras och vilka historier som man gillar. Jag tänker att de bilder jag använder berättar ganska mycket i sig själva. Texten är för mig mer ett redskap att föra läsaren framåt i handlingen.

  Se intervjun med Fideli som gjordes vid releasen av "Birre, var är du?" då hon även fick diplom för delad förstaplats i Opals bilderbokstävling.

   


 • Titlar av Fideli Sundqvist utgivna på Opal bokförlag:
Birre, var är du? »