Cecilia Sidenbladh

Ladda hem högupplöst bild »

  • Jag är en författare som gärna vistas i det förflutna, jag vill berätta hur människor och särskilt barn levde förr och vad de upplevde. Sedan 1997 har jag haft ett fruktbart och avundsvärt roligt samarbete med den fantastiske tecknaren Tord Nygren vilket resulterat i ett flertal barnböcker som alla utspelas i historisk tid eller i Shakespeares eller operans värld.

    För vuxna skriver jag också, både pjäser och romaner vars handling rör sig i det förflutna. Och så är jag Almqvistfreak – jag har ägnat min doktorsavhandling åt vår store romantiske författare Carl Jonas Love Almqvist. Han har sedan dykt upp i flera pjäser – faktiskt finns han också med på ett hörn i Niklas sotarpojken som var den första barnbok som Tord Nygren och jag gjorde tillsammans. Och Tintomara i Storskogen bygger på Almqvists Drottningens juvelsmycke.

    Jag är född 1947 och uppvuxen i Stockholm, på Karlbergsvägen hos min mormor – hon var en stor berätterska – och i Äppelviken hos min mamma. Har haft författardrömmar sedan 12-årsåldern. Fil kand i litteratur-, konst- och filmvetenskap 1970. Gick 1983-85 på en tvårig kurs för dramatiker i Dramatiska Institutets regi. Fil dr på en litteraturavhandling om CJL Almqvist 1987. 


  • Titlar av Cecilia Sidenbladh utgivna på Opal bokförlag:
Tintomara i storskogen »
Stockholms blodbad »
Upprorstid »