Cannie Möller

Ladda hem högupplöst bild »

 • Därför skriver jag!

  Det är tur att jag har den möjligheten.

  Jag upptäckte det redan som barn, att med pennan i handen kan man få vara med om överraskningar. Man kan slinka in genom dolda dörrar, hitta smygvägar till spännande äventyr och verkligheter där man tidigare aldrig varit.

  Ändå dröjde det länge innan skrivandet blev mitt yrke. Först arbetade jag ett bra tag inom teatern, skrev pjäser och spelade i en fri grupp som turnerade över landet. Det var roliga år – och lärorika. Jag tror att det egentligen var då jag lärde mig något om att gestalta människor och att berätta historier.

  1982 såg jag en annons om att Rabén & Sjögren hade en tävling om bästa barn och ung domsbok. Ett filmmanus som inte blivit någon film skrev jag på bara några veckor om i romanform. ”Kriget om källan” fick hederspris i tävlingen och jag hade bevisat för mig själv att det var möjligt att skriva en bok.

  Och nu måste jag erkänna att livet känns lite tomt om jag är borta från skrivandet någon längre tid.

  Fotograf: Torkel Edenborg

  Mina böcker har rört sig i olika genrer men jag tror att det finns teman som oftast går igen: sökandet efter vem man är i förhållande till sin omgivning. Inre konflikter kan vara lika svåra att klara av som de yttre. Jag ser det som en uppgift att tränga så långt in jag kan i berättelsernas karaktärer. Jag vill verkligen försöka förstå det som de själva kanske inte begriper!

  Så på det sättet är allt mitt skrivande ett sorts undersökande projekt om människors drivkrafter. Och ofta blir jag överraskad av att ”mina” människor har lyckats dölja hemligheter för mig ända tills jag börjar ana slutet på historien. Om det är stora saker som avslöjas då blir jag förstås tvungen att skriva om större delen av boken – igen.  Vilket kanske bevisar att mina bokkaraktärer mer är sig själva än mina människor.

  På min hemsida www.canniemoller.se kan du läsa mer.

  Fortfarande händer det att jag jobbar med teater, främst som manusförfattare och regissör i Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla. www.teodok.com 

  www.dramadirekt.se kan man läsa några av mina pjäser.

  Ibland hjälper jag till med filmmanus, ofta är jag ute i skolor på författarbesök eller i skrivarverkstäder. www.forfattarcentrum.se

  Sen mitten av nittitalet kom många av mina böcker ut på BonnierCarlsens förlag. www.bonniercarlsen.se

  Draksystrar och Isgrottan som nu kommer på Opal är två fristående fortsättningar på M som i Mara.


 • Titlar av Cannie Möller utgivna på Opal bokförlag:
Draksystrar »
Isgrottan »