Bitte Havstad

Ladda hem högupplöst bild »

 • Jag har alltid skrivit. När jag var i elvaårsåldern skrev jag böcker som jag band in själv. De brukade utspela sig på ett internat för flickor och handlade oftast om identiska tvillingar som på ett smart sätt, fångade tjuvar som bodde i trakten. Men mest läste jag och jag läste massor. Allt jag kom över.

  Jag tror att där skapades intresset för de här parallella världarna som jag levde i som barn och ungdom. Verkligheten och fantasivärlden. I verkligheten är jag som alla andra begränsad och kan ibland hamna i situationer som jag inte är kapabel att klara av. Men i fantasivärlden är allt möjligt och alla dessa möjligheter är mina.

  Jag utbildade mig till scenograf och arbetade i många år med teater. Det var på många sätt givande. Att sätta bild till skrivna ord. Att bidra till att göra ord levande. Att levandegöra parallellvärlden. Under tiden skrev jag för byrålådan.

  Det fortsatte jag med under många år och det var egentligen först när jag flyttade till Styrsö med man och döttrar, som jag hade turen att bli publicerad med Min storebror Robin. Ungefär samtidigt vann jag en manustävling och fick se min första kortfilm ta gestalt. Det som driver mig mest i skrivandet i dag är intresset för barns villkor i samhället.

  Jag växlar gärna mellan film och bok. Det är stimulerande på flera sätt.

  För närvarande arbetar jag heltid på BRIS och det stimulerar mig ytterligare.

  Det gör också att jag får effektivisera min skrivtid till tidiga morgnar.

  Och det går, det med.


 • Titlar av Bitte Havstad utgivna på Opal bokförlag:
Min storebror Robin »
Ofrivilliga syskon »
Parisresan »
Spelets fångar »
Och? »
Spelets fångar »