Bengt-Erik Engholm

Ladda hem högupplöst bild »

 • Föddes i en taxi på väg till Sundsvalls BB hösten 1959. Växte upp som lanthandlarson i den lilla byn Kölsillre i västra Medelpad, men bor sedan 1984 i Aspudden utanför Stockholm.

  Tanken var att jag skulle bli bildmakare, men när jag gick en förberedande konstnärlig utbildning började jag läsa på riktigt. Läsandet och målandet ledde mig fram till ett eget skrivande.

  Vägen gick från poesin till prosan och när jag flyttade till Stockholm anmälde jag mig till en skrivarverkstad på Ordfront. Kursledaren Hans Lagerberg tog uppdraget och oss deltagare på allvar. Kurslitteratur var Staffan Björcks ”Romanens formvärld”, och den väjer inte för någonting.

  Den bitvis traumatiska våren 1986 – inramad av mordet på Olof Palme och Tjernobylolyckan – gick jag en kurs i manusskrivande på Nordiska folkhögskolan i Biskops-Arnö, och där började jag på det som skulle bli min första bok. Det blev en prosalyrisk roman för vuxna, en bok jag även illustrerade själv.

  Den kom ut 1989 och sedan dess har jag skrivit drygt ett dussin böcker, men nu vänder jag mig oftast till barn och ungdomar. Bilderböcker, faktaböcker, kapitelböcker och ett par romaner för ungdomar har det blivit hittills.

  Jag älskar att skriva, att berätta historier. Jag älskar att komma ut och träffa läsarna och höra hur de har upplevt mina texter och prata om hur man hittar på en berättelse. Jag tycker också om att hålla kurser för andra som vill skriva.

  På min hemsida kan du läsa om alla mina böcker.

  Titta gärna in och gilla min författarsida på Facebook.

  Jag har också en blogg, som vänder sig till vuxna och mest handlar om skrivande.


 • Titlar av Bengt-Erik Engholm utgivna på Opal bokförlag:
Vega i vågorna »