Bengt-Arne Runnerström

Ladda hem högupplöst bild »

  • Bengt-Arne Runnerström föddes 1944 i Helsingborg, men växte upp i Uddevalla på västkusten. Efter examen utbildade han sig till bildlärare vid Konstfack i Stockholm. Han var yrkesverksam som sådan mellan 1973-1981, men har även varit reklamtecknare på Svenska Dagbladet. Det var under studietiden som Bengt-Arne Runnerström började längta ut i världen och den första resan ställdes till södra Afrika, där han arbetade på ett konsthantverkscertra som drevs av den afrikanska befolkningen. Resan fortsatte efter detta till Latinamerika med planer på att arbeta som biståndsarbetare i Chile.

    Men i Colombia träffade han indianforskaren Lars Persson. Tillsammans gjorde de tre filmer om indiander för svensk TV. Därmed var intresset för indianerna väckt. Resorna fick nu ett bestämt syfte; att studera indianfolkens liv och kultur. All den kunskap om indianer och andra folkslag tillsammans med ett engagemang för vår miljö har resulterat i ett flertal böcker.

    Bengt-Arne Runnerströms expressiva och dynamiska bilder där man kan finna mång fina detaljer är ofta utförda i akvarell eller ibland blyerts. Som fri konstnär arbetar Bengt-Arne däremot med alla möjliga olika tekniker. Förutom filmerna om indianer har Bengt-Arne arbetat som illustratör till bl a julkalendrarna 1985 och -87. Tillsammans med Ernst-Hugo Järegård som uppläsare gjorde han de karaktäristiska illustrationerna till TV-programmet "Kalle och chokladfabriken". Boken med samma namn skrevs av Roald Dahl.


  • Titlar av Bengt-Arne Runnerström utgivna på Opal bokförlag:
Följ med till Mount Everest »