Annelis Johansson

Ladda hem högupplöst bild »

 • Jag heter Annelis Johansson, jag är född och uppvuxen i Ljungby i Småland.

  Det var en stor dag för mig när jag fick telefonsamtalet och för andra året i rad blivit nominerad till Lilla Augustpriset i början av det nya millenniet. Darrande, och med fnitterattacker som varade i typ två veckor, började jag inse att jag kanske skulle ta mig vidare och helt enkelt skriva på något större.

  Under några års etnologistudier i Lund arbetade jag parallellt med det som skulle bli min debutbok Fågelungar år 2007.

  Från Skåneåkrarna drog Smålands skogar mig tillbaka igen och jag hamnade mitt i sagobygden, på Sagomuseet, och arbetade där som pedagog under några år samtidigt som jag skrev ytterligare två ungdomsromaner, båda utgivna på Opal.

  Därefter tog det tvärstopp. Jag skrev och jag skrev och jag skrev, men inget ville bli bra, förrän jag insåg att det nu var dags att vända sig till den yngre publiken och börja skriva barnböcker. Det blev två böcker om Herr Fikonhatt och alla de andra mer eller mindre verkliga figurerna på slottet Thoufve. Att hämta hem inspiration till dessa böcker var ingen konst då jag i flera år arbetat som manusförfattare och producent på en hundra år gammal teater och verkligen fått erfara både märkliga ljud och rörelser dag- som nattetid.

  Jag tror det är där jag kommer att befinna mig, i gränslandet mellan dimensionerna.

  ©Fotograf: Anna Gummesson

   


 • Titlar av Annelis Johansson utgivna på Opal bokförlag:
Hedvig »
Andas samma rytm som du »
Herr fikonhatt och slottet Thoufve »
Festival på slottet Thoufve »
Andas samma rytm som du »